english1

Login Form

Protest MUP-u Tuzlanskog kantona zbog ponašanja policije tokom dženaze Jusufu Barčiću PDF Ispis E-mail
Reagovanja
02 04. 2007
S A O P Ć E N J E
Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima upućuju protest MUP-u Tuzlanskog kantona zbog ponašanja pripadnika policije prilikom sahrane vehabijskog lidera Jusufa Barčića u nedjelju 1. aprila 2007. godine.

Pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona nisu pružili bilo kakvu zaštitu niti pomoć novinarima koji su izvještavali sa dženaze Jusufu Barčiću i koji su bili izloženi verbalnim i fizičkim napadima, te vrijedjanju od strane jednog broja vehabija prisutnih na ovom dogadjaju. Osim što su vrijedjali novinare, pripadnici vehabijskog pokreta su, naočigled velikog broja policajaca, pokušali zabraniti fotografiranje dženaze i snimanje kamerom.

Zabrinjavajuća je činjenica da je pedesetak uniformisanih i neuniformisanih pripadnika MUP-a Tuzlanskg kantona i Agencije SIPA-e mirno promatralo dok su vehabije nazivali pogrdnim imenima novinarke i novinare, etiketirali ih «nevjernicima koje treba ukloniti sa lica zemlje», a neke su i nasilno pokušali udaljiti s mjesta događaja. Policajci nisu poduzeli ništa ni kada su vehabije izgurale jednog od prisutnih novinara, a snimatelju zamalo oduzeli opremu.

Udruženje/udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim ponašanje policajaca i njihovu nespremnost da reaguju u slučajevima kada su ugroženi životi novinara. Podsjećamo MUP Tuzlanskog kantona kako je, po ugledu na demokratske zemlje, dužnost policije u cijeloj BiH, pa tako i u Tuzlanskom kantonu, da zaštiti novinare u situacijama koje za njih mogu biti opasne, a naročito u slučajevima kada su pripadnici policije direktni svjedoci nasilničkog ponašanja i ugrožavnja novinarske bezbjednosti. Podsjećamo i ovaj put pripadnike policije na Smjernice o ponašanju policije prema medijima, koje su potpisali najviši policijski dužnosnici BiH i obavezali se na pružanje podrške novinarima tokom obavljanja novinarskih dužnosti.


Zbog toga zahtijevamo od MUP-a TK, posebno od policijskog komesara Nedima Mutapčića, hitnu istragu u vezi sa ovim slučajem te javni odgovor na pitanje zašto nisu zaštitili novinare tokom dženaze Jusufu Barčiću koja je, inače, i bila najvaljena kao događaj viskog rizika.

Udruženje/ udruga «BH novinari» i Linija za pomoć novinarima će o ovom slučaju izvijesiti EUPM i od njih zatražiti dodatni pritisak na lokalne policijske organe kako bi pomogli novinarima i zaštitili ih tokom izvještavanja u kriznim situacijama i sa dogadjaja visokog rizika.
Sarajevo, 02.04.2007. Upravni odbor
Udruženja/udruge «BH novinari»
 

BH Novinari

bhnlogo
Kralja Tvrtka 5/5, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Tel/Fax +387 33 223 818; + 387 33 443 072

e-mail: [email protected];

web: www.bhnovinari.ba

Copyright © 2017. Linija za pomoc novinarima. Razvojna kompanija: Artflame Cyber Media